OHJEET

Huom! Ohjeet päivitetään lopulliseen muotoonsa pari päivää ennen tapahtumaa.

Yleistä

Kilpailut järjestetään Olympiastadionilla Helsingissä 17-18.5.2022.

Bussien paikoitus: Stadionin eteläpuolella sijaitseva parkkipaikka, nk. Mäntymäen kenttä

Sisäänkäynti stadionille on opastettu kylteillä ja se tapahtuu nk. Pelaaja-aulan kautta.

Kilpailukanslia

Kilpailukanslia sijaitsee Pelaaja-aulan juoksuratojen puoleisessa päässä.

Kilpailukanslia on avoinna tiistaina klo 16 – 18 ja keskiviikkona 7.30 - 17. Kilpailukanslian puhelinnumero ilmoitetaan ennen tapahtumaa täällä.

Kilpailukansliasta jaetaan kilpailumateriaali koulukohtaisesti koulujen yhteyshenkilöille kirjekuoressa kuittausta vastaan. Kirjekuori sisältää käsiohjelman (sis. eräjaot, kilpailuohjeet ja yleistä informaatiota), kilpailunumerot ja ennakkoon tilatut ruokaliput.

Kouluilla täytyy olla nimetty yhteyshenkilö, joka huolehtii materiaalin ja kilpailunumerojen jaosta urheilijoilleen. Kaikilla kilpailuun osallistuville täytyy olla numerolappu kiinnitettynä kilpailuasun rintaan, kun hän saapuu kokoontumiseen eli Calling-alueelle. Kilpailunumeroa ei saa taittaa.

Huom! Ankkureilla täytyy olla nk. Kouluviestikarnevaali-paita, joka saadaan järjestäjiltä juuri ennen lajin alkua. Paita tulee palauttaa heti juoksun jälkeen toimitsijoille.

OSANOTON VARMISTUS voidaan tehdä sähköpostilla jo tiistai-iltana, tai keskiviikkona kisakansliassa viimeistään 60 min ennen lajin alkua. Varmistuksen voi lähettää os. riitta.heiskanen@welho.com tai maarit.ovaska@kolumbus.fi
JOS osanottajat ovat muuttuneet ilmoitetusta, lähetä lopullinen kokoonpano varmistuksen yhteydessä. Muuten varmistukseen riittää pelkästään sarjan, lajin ja koulun ilmoittaminen.

Joukkuemuutokset tehdään kilpailukansliassa muutoslomakkeella, mikäli ilmoittautumisen jälkeen on tullut muutoksia, poisjääntejä, sairastumisia jne.

Pukuhuoneet

Pukeutumista ja peseytymistä varten on varattu stadionin alakerrassa sijaitsevat pukuhuoneet. Siellä on urheilijoille suihkut. Pukuhuoneisiin kuljetaan Pelaaja-aulan kautta, heti sisään saavuttaessa käännytään portaat alas oikealle ja kellarikerroksesta löytyy pukuhuoneet erikseen tytöille ja pojille. Pukuhuoneissa omien varusteiden säilytys on omalla vastuulla. Arvoesineitä kuten puhelimia, lompakkoa jne. ei kannata jättää pukuhuoneisiin.

Pukuhuoneesta pääsee suoraan Stadionin alakerroksessa sijaitsevalle juoksuradalle, jossa voi suorittaa alkuverryttelyt.

Avajaismarssi

Kaikkien koulujen toivotaan osallistuvan avajaismarssiin, n. noin 5-10 osallistujaa / koulu.

Kokoontuminen avajaismarssiin tapahtuu takasuoralla. Sinne pääsee Pelaaja-aulan kautta. Takasuoralta ensimmäiset lähtevät marssimaan 200m:n lähtöpaikalta johdetusti jonossa etusuoralle asti. Kun kaikki joukkueet ovat etusuoralla, kaikki jäävät siihen kuuntelemaan avausseremonioita. Koulut voivat valmistaa oman esittelykilven. Suosittelemme noin metrin leveää ja puoli metriä korkeaa kilpilevyä, johon on liitetty noin 1,5 metriä korkea varsiosa.

Kilpailusäännöt

Alakoulujen sarjoissa noudatetaan lasten yleisurheilun kilpailusääntöjä.

Yläkoulujen ja 2-asteen sarjoissa kilpaillaan yleisurheilun normaalien kilpailusääntöjen mukaisesti.

Kaikki radalla suoritettavat viestit juostaan suoraan loppukilpailuina, joissa käytetään kilpailusääntöjen mukaista 20 metrin vaihtoaluetta.

Ruotsalaisviesti, eli 1000 metrin viesti (100+200+300+400 metriä) juostaan kahden kaarteen tasoituksella ilmoitetussa juoksujärjestyksessä. 1000 metrin viestissä vaihdoissa 1 ja 2 saa käyttää 10 metrin ennakkoa. Jos 4x800 metrin viestissä on yhdessä erässä runsaasti joukkueita, lähtö tapahtuu kaariviivalta.

Sukkulaviestit juostaan kokoonpanolla 8 tyttöä + 8 poikaa. Juostava matka on 80 metriä. Sukkulaviestissä nurmikolla juostaan avojaloin tai sukkasillaan. Piikkarien käyttö on turvallisuussyistä kielletty. Kylmällä tai sateisella säällä voi käyttää lenkkitossuja. Sukkulaviestissä vaihto tapahtuu käsikosketuksella oikealla kädellä vaihtokepin takana. Sukkulaviestin ja pitkien viestien viimeisen osuuden juoksijalla tulee olla vaihtopaikan järjestäjien antama Kouluviestikarnevaali-paita, joka pitää palauttaa heti juoksun jälkeen vaihdonvalvojille.

Kilpailussa on käytettävä järjestäjien toimittamia rintanumeroita.

Juoksupiikkareita saa käyttää vain ratajuoksuissa, piikkien pituus saa olla enintään 7 mm.

Urheilija ei saa kilpailla kahdessa eri sarjassa samana kilpailupäivänä.

Lasten viestinjuoksusäännöt (KVK-kilpailuissa luokat 1-6)

  1. Viestikapulaa tulee kuljettaa kädessä. Se tulee antaa kädestä käteen seuraavalle viestinviejälle. Viestin vaihtaminen kapulaa heittämällä aiheuttaa suorituksen hylkäämisen.
  2. Pudonneen kapulan voi nostaa ja jatkaa kilpailua. Lapsilla ei ole merkitystä sillä, kumpi juoksijoista nostaa pudonneen kapulan.
  3. 1000 metrin (ns. Ruotsalaisviesti) ja 4x800 metrin viestien vaihtoalue on 20 metriä. Vaihtoalueen rajat on merkitty juoksuradoille. Toimitsijat opastavat tarvittaessa oikean vaihtoalueen tunnistamisessa. Kapula tulee siirtää viestinviejältä toiselle tämän 20 metrin pituisen vaihtoalueen sisäpuolella. Lasten kisoissa hylkäykset tuomitaan vain selvistä vaihtorikkeistä tai silloin, kun väärästä vaihdosta voidaan olettaa joukkueen saaneen hyötyä loppuaikaan.
  4. Pitkien viestien vaihtoalue on 20 metriä (esimerkiksi maalin kohdalla sisäradalle mitattuna kymmenen metriä ennen ja jälkeen maaliviivan). Lähtevän juoksijan on lähdettävä liikkeelle vaihtoalueen sisäpuolelta.
  5. Törmäyksien välttämiseksi kilpailijoiden tulee pysyä omilla radoillaan, kunnes muut joukkueet ovat suorittaneet oman vaihtonsa. Pudonnutta kapulaa noudettaessa ei saa häiritä muita joukkueita.
  6. Lähetys ratajuoksuviesteissä tapahtuu pikamatkojen tapaan komennoilla paikoillenne – valmiit – laukaus). Sukkulaviesteissä ja 4x800 metrin viesteissä komennot ovat paikoillenne - laukaus.

Huutosakkikilpailu

Huutosakkikilpailussa kannustetaan omaa koulua ja parhaat kannustusjoukot palkitaan. Huutosakkikilpailun tuomarit arvostelevat huutosakkeja tietyin kriteerein. Hyvässä kannustuslaulussa on rytmiä ja yksinkertainen sekä selkeä melodia. Huutosakin esittämässä laulussa myös sanoituksella on tärkeä rooli ja sanoituksen tulisi tuoda esille huutosakin edustamaa koulua ja kannustaa sitä. Sanoitukset eivät saa kuitenkaan mollata muita joukkueita tai kouluja.

Kannatuslaulujen tarkoituksena on luoda positiivista ja iloista yhteenkuuluvuudentunnetta. Parhaimmillaan kannatuslaulut luovat yhteisen siteen huutosakin ja juoksijoiden välille. Pukeutuminen, koreografiat, rekvisiitta, käyttäytyminen sekä kannustuslaulut melodioineen ja sanoituksineen ovat tärkeimpiä arvostelukriteereitä huutosakkikilpailussa. Yksi huutosakki koostuu maksimissaan 30 oppilaasta.

Jury seuraa kilpailua ja valitsee kolme parasta ryhmää em. kriteereiden ja kannustushengen perusteella. Etukäteen voidaan ilmoittaa, mihin aikaan tuomaristo kiertää kenttää arvostelemassa huutosakkeja.

Kilpailun perimmäisenä tarkoituksena ei kuitenkaan ole arvostelu, vaan yhteishengen luominen ja kaikkien osallistujien osallistaminen tapahtumaan.

Siisteys

Järjestäjien toivomus on, että roskia ei heitä maahan pysäköinti-, kilpailu- ja verryttelyalueilla, vaan roskat toimitetaan niitä varten varattuihin roska-astioihin.

Infopiste / tulostaulut

Kilpailuja koskevaa tietoa saa juoksuradan sivulla maalin kohdalla sijaitsevasta informaatiopisteestä.

Informaatiopisteessä on ohjeita huoltajille ja kilpailijoille sekä kilpailun aikataulu, eräjaot, ratajärjestykset, kilpailutulokset jne.

Lisäksi tietoa tapahtuman etenemisestä löytyy alueella olevilta pieniltä infotauluilta sekä Olympiastadionin isoilta tulostauluilta.

Calling (urheilijoitten kokoontuminen)

Kokoontuminen tapahtuu Stadionin sisäradalla kilpailuohjeissa julkaistun ja ilmoitustauluille kiinnitetyn aikataulun mukaisesti. Pienissä infotauluissa kerrotaan kulloinkin menossa olevasta lajista ja sarjasta sekä erästä.

Kokoontumispaikalla ilmoittautuminen on pakollinen kaikille joukkueille.

Joukkueet kokoontuvat yhtenä ryhmänä, opettajan tai joukkueen kapteenin johdolla Pelaaja-aulan viereiseen päätyyn, josta siirrytään Calling-alueen taakse odottamaan vuoroa, ja siitä lopulta Calling-alueelle.

Sukkulaviestien osallistuvat oppilaat tulevat callingalueelle jonomuodossa, ensin 8 tyttöä ja seuraavana 8 poikaa, juoksun ankkuri viimeisenä.

Kokoontumispaikalla kokoontumispaikan kuuluttaja kutsuu joukkueet jonoon juostava erä kerrallaan.

Callingissa tarkistetaan, että kaikki joukkueeseen ilmoitetut ovat paikalla ja että kaikilla on oikeat kilpailunumerot kiinnitettynä kilpailupaidan etupuolelle sekä annetaan lyhyt opastus kilpailusta.

Sukkulaviestin urheilijat asetetaan joukkueittain juoksujärjestyksessä ratajärjestyksen mukaisille paikoille jonoon.

Pikaviestit ja pitkän viestin juoksijat kerätään juoksuosuuksien mukaisiin jonoihin.

Urheilijat saatetaan johdetusti vaihtopaikoille aikataulun mukaisesti.

Jos joukkue ei ole saapunut ajoissa kokoontumispaikalle, myöhästynyttä joukkuetta ei jäädä odottelemaan, vaan sen suoritus merkitään tuloksiinmerkinnällä DNS = ei osallistunut.

Erityisryhmät saatetaan johdetusti yhtenä ryhmänä suorituspaikoille.

Verryttely ja kilpaileminen

Urheilijoiden verryttelyalueena toimii Stadionin alakerroksessa sijaitseva juoksurata. Sinne pääsee pukuhuoneista kulkemalla merkityn opastuksen mukaan.

Kenttäalue on tarkoitettu vain kilpailijoille ja toimitsijoille. Huoltajien paikka on katsomossa. Näin varmistamme sujuvan ja turvallisen kilpailun kulun.

Protestit

Mahdolliset kilpailua ja sen tuloksia koskevat huomautukset tehdään suullisesti välittömästi juoksujen johtajalle tai, mikäli suullinen vastaus ei ole tyydyttävä, viimeistään 30 minuuttia tulosten virallisen julkistamisen jälkeen.

Joukkueen huoltaja tai valmentaja voi tehdä suullisen protestin juoksun johtajalle tai kirjallisena kilpailukansliassa sieltä saatavalla lomakkeella.

Jury: Seppo Martiskainen, Håkan Nordman, Riitta Pääjärvi-Myllyaho

Palkintojenjako

Palkintojen jakoon osallistuvien juoksijoiden kokoontuminen on Mixed Zonessa, ja se on merkitty kyltillä ”Palkintojenjaon Calling.”

Palkinnot jaetaan kolmelle parhaalle joukkueelle. Palkintojen jakoon tulee kaikkien palkittavien joukkueiden ja juoksijoiden osallistua.

Ruokailu

Etukäteen ruokailunsa tilanneille (ilmoittautumisen yhteydessä) lounasta on tarjolla pääkatsomon alakerrassa olevassa tilassa. Se on merkitty kyltein. Ruokailua varten tarvitaan ruokalipuke, jollainen löytyy jokaiselle tilaajalle koulujen kirjekuoresta.

Ensiapu

Ensiapupiste on lähellä maalialuetta sisäkaarteen ulkopuolella. Se on merkitty asianmukaisin kyltein.

Löytötavarat

Löydetyt esineet toimitetaan kilpailukansliaan ja kilpailujen aikana tai sen jälkeen kadonnutta tavaraa voi kysellä sieltä. Kahden viikon jälkeen arvokkaimmat tavarat toimitetaan poliisilaitokselle löytötavarana.

Yhteystiedot

Suomenkielisen Kouluviestikarnevaalin Tukisäätiö

Puheenjohtaja
Håkan Nordman
050-512 2392
Toiminnanjohtaja
Riitta Pääjärvi-Myllyaho
040-522 7971